niedziela, 4 czerwca 2017

Krem z zielonych szparagów i brokuła



  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • pół brokuła
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 laski selera naciowego
  • pół pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • śmietana roślinna lub zwykła do zabielenia, 50 ml
Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce (ok 3 cm), łodyżki pokroić na 2 cm kawałki

Por, cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) zalać wodą i gotować przez ok 20 minut.

Osobno na patelni podsmażyć szparagi. Dodać je do zupy i dalej gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjąć seler, pietruszkę i marchewkę (marchew zachować). Zblendować na krem. Odlać trochę zupy do miseczki i dodać śmietankę. Tak zahartowaną dolać do reszty zupy.

Podawać z grzankami i skarmelizowaną marchewką z zupy (pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na maśle, posypać czarnuszką). Smacznego!







Prześlij komentarz