wtorek, 10 maja 2016

Fasola z warzywami w sosie pomidorowym / wegańska fasolka po bretońsku

Bardzo zabiegana ostatnimi czasy. Przeprowadzka, przygotowania do powrotu do pracy po urlopie macierzyńskim. Do tego Mały jakoś nie zostawia mi dużo przestrzeni (zawsze musi być tam gdzie ja). Synek zaczął sprawnie się przemieszczać, także nie mogę przed nim uciec ;) Gdy gotuje stoi pode mną przyklejony do nogi i marudzi. Gdy ćwiczę on też chce. Gdy jem, on robi się głodny (smakuje mu wtedy nawet szpinak). Gdy ma lepszy humor porządkuje mi kuchnie, zakładając, że nieodpowiednio wszystko poukładałam :) Jesteśmy w nowym domu od tygodnia, także jeszcze czekam na dodatkowe półki w kuchni. Dzięki temu synek już niczego nie dosięgnie, a przynajmniej tego co mogło by mu zagrażać, a mnie denerwować. 

Potrawa na dzisiaj, a raczej na dzisiaj i jutro, to biała fasola w sosie pomidorowym. Taka fasolka po bretońsku tylko w wersji wegańskiej. Sprawnie i pożywnie. 



Składniki
  • 300 g suchej, białej fasoli
  • 500 ml sosu/pasty pomidorowej
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminu, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki mielonej papryki i szczypta papryki ostrej, pieprz czarny (można dodać też gotowej przyprawy do dań z fasoli)
  • 3 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • sól
Na 24 godziny przed gotowaniem - fasolę opłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić do napęcznienia. Po tym czasie ugotować w tej samej wodzie, lekko soląc. Gotować przez około 2 godziny (do miękkości) i w razie potrzeby dolewać wody. Powinno nam zostać trochę wywaru, przyda się na sos.

Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju. Marchew, paprykę i pietruszkę pokroić w drobne kostki. Dodać do cebuli i jeszcze chwilę smażyć. Zalać sosem pomidorowym dodać fasole wraz z wywarem oraz przyprawy. Gotować wszystko razem przez ok 15 minut (aż warzywa będą miękkie). Dorzucić pomidorki koktajlowe, doprawić solą, podgrzać i gotowe. Zajadać z pieczywem. Smacznego!


Brak komentarzy: